Wody mineralna Java w butelkach

Woda Java

Woda alkaliczna JAVA jest naturalną wodą mineralną wydobywaną w Polsce ze źródła na Podkarpaciu. JAVA jest wodą niegazowaną, średniomineralizowaną. Głównym wyróżnikiem wody JAVA spośród innych wód mineralnych jest naturalne, bardzo wysokie pH, którego poziom przekracza 9,2. Dodatkowo, na tle innych naturalnych wód zasadowych, woda Java jest wyjątkowo bogata w minerały. Suma składników mineralnych wody to 837 mg/l.

Woda Java pochodzi z naturalnych zasobów podziemnych, nie jest poddawana procesom jonizowania, ani sztucznie wzbogacana w składniki mineralne.

Java jest wodą mineralną najwyższej klasy czystości, ze znikomym poziomem azotanów (0,2 mg/l).

Charakterystyka wody Java:

Alkaliczność (pH):
Mineralizacja (TDS):
837 mg/l Woda średniomineralizowana
Twardość wody:
27 mg/l Woda nieznacznie twarda
Pierwotna czystość:
0,2 mg/l Woda bez azotanów
Nasycenie CO2:
brak Woda niegazowana
Źródło: Polska
Humniska koło Brzozowa, Podkarpacie, Polska

Woda Java źródło Humniska koło Brozowa, Polska

Brak w magazynie
489,00 

6,79 zł / butelka szklana wody alkalicznej

Brak w magazynie
49,00 

Worek z kranikiem - wkład do kartonu

Brak w magazynie
59,00 

Karton z kranikiem wody alkalicznej

Brak w magazynie
90,00 

7,50 zł / butelka szklana wody alkalicznej

Brak w magazynie
49,00 

6,50 zł / butelka wody alkalicznej

Brak w magazynie
199,00 

Kup 48 szt naturalnej wody alkalicznej

Brak w magazynie
55,00 

Kup 12 szt naturalnej wody alkalicznej

Brak w magazynie
4,99 

Woda alkaliczna w małej butelce

Skąd pochodzi woda alkaliczna Java?

Źródło wody JAVA znajduje się w miejscowości Humniska, niedaleko Brzozowa, pośród pięknych krajobrazów pogórza Dynowskiego. Jest to jeden najczystszych rejonów naszego kraju. Sam Brzozów ma bogatą historię i tradycję wydobywania leczniczych wód mineralnych. Na początku XX w. funkcjonowało uzdrowisko Brzozów Zdrój. Zapraszamy do zapoznania się z ciekawą historią tego regionu.

Gmina Brzozów położona jest na szlaku historycznych dróg handlowych. Od stuleci wędrowali tędy handlarze, co sprzyjało gospodarczemu rozwojowi Brzozowa i miejscowości ościennych. Tereny gminy przecina rzeka Stobnica, która wije się wśród wzniesień Pogórza Dynowskiego. To jedno z mało znanych, ale bardzo urokliwych miejsc w Polsce.

Okolica jest nie tylko bogata w piękne krajobrazy, ale również posiada bogactwo wód mineralnych, skrytych głęboko pod ziemią. O ich wysokiej jakości wiadomo tutaj od dawna.

Historia wód mineralnych i uzdrowiska

Początek wydobycia wód mineralnych w rejonie Brzozowa sięga początku ubiegłego wieku. Jednakże zarzewiem przemysłu wydobywczego nie była tutaj wcale woda, lecz poszukiwania ropy naftowej. Jednak to nie ropa, a woda mineralna stały się bogactwem naturalnym tego rejonu. Zawdzięczamy to osobie Anatola Nowaka. Anatol Nowak był polskim biskupem rzymskokatolickim, współpracownikiem kardynałów Puzyny i Sapiehy. Dzięki jego działalności powstało wiele sierocińców, ochronek i przytułków, które sam nadzorował.

W latach 1900-1924 Anatol Nowak był krakowskim biskupem pomocniczym. We wrześniu 1924 roku został przeniesiony na biskupstwo przemyskie. Dzięki jego staraniom w okresie międzywojennym w Brzozowie powstał zakład leczniczy. Na potrzeby kuracjuszy wykorzystywano lokalne zasoby wysokozmineralizowanych wód leczniczych. Leczono m.in. miażdżycę, krzywicę oraz choroby nerek. Działanie uzdrowisko zostało przerwane przez wybuch II wojny światowej.

Źródła wody Java - dawne uzdrowisko Brzozów - Podkarpacie

W sierpniu 1942 r. w Brzozowie wymordowano ludność żydowską, co w dużej mierze przyczyniło się do upadku uzdrowiska. Pomimo, iż było one inicjatywą katolickiego biskupa, to właśnie ludność żydowska w dużej mierze opiekowała się uzdrowiskiem. Sam biskup zmarł jeszcze przed wybuchem wojny – w 1933 roku. Po II wojnie światowej obiekt ulegał powolnej dewastacji. Zniszczenia wojenne, brak wsparcia państwa oraz brak osób decyzyjnych, sprawił, że uzdrowisko nigdy nie powróciło do dawnej świetności. W 1948 r. spaliła się willa założyciela “Anatolówka”. W latach ’70 XX wieku pojawiły się pierwsze plany reaktywacji obiektu, ale nadaremno. Upływający czas oraz szabrownicy dokonali ostatecznego zniszczenia.

Obecnie zakład leczniczy już nie istnieje, a przez jego dawny teren przebiega ścieżka przyrodniczo-dydaktyczną “Brzozów-Zdrój”. Polecamy ją wszystkim miłośnikom przyrody. Należy mieć nadzieję, że w przyszłości Brzozów odzyska ponownie swój uzdrowiskowy charakter, właśnie za sprawą wód alkalicznych.

Skład wody alkalicznej Java i zasady jej spożywania

Szczegółowy skład wody Java został podany w opracowaniu o niezależne badanie przeprowadzone przez Laboratorium Hydrogeochemiczne Katedry Hydrogeologii i Geologii Inżynierskiej Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Wodę Java sklasyfikowano jako wodę średnio zmineralizowaną o charakterze wodorowęglanowo-węglanowo-sodowym. Wśród anionów dominującą rolę odgrywają: jon wodorowęglanowy i węglanowy, a wśród kationów przeważa jon sodowy. Istotną informacją jest fakt, że pH wody Java wynosi 9,2 i jest zdecydowanie wyższe od innych wód dostępnych na rynku. Pełne porównanie z innymi, popularnymi markami wód mineralnych znajdą Państwo tutaj.

Ujemny Redox

Oprócz tego, należy zauważyć, iż woda Java posiada ujemny wskaźnik redox. Potencjał redox (potencjał utleniania-redukcji) jest miarą zdolności do oddawania i przyjmowania elektronów. Jest to wskaźnik związany z teorią wolnych rodników.

Jest hipoteza mówiąca o tym, że w trakcie metabolizmu komórkowego powstają tzw. wolne rodniki. Im ich mniej, tym zdrowsze są nasze komórki. Spożywanie wody o ujemnym potencjale redox, ma wpływać dodatnio na organizm, gdyż woda staje się antyutleniaczem, eliminującym wolne rodniki. Chociaż znaczenie wolnych rodników nie zostało jeszcze w pełni zbadane, jednak niezaprzeczalnym faktem jest, iż w naturze ujemny redox posiadają świeże warzywa i owoce.

Zasady spożycia wody Java

Woda Java wpisana jest w rejestr wód mineralnych. Nie jest wodą leczniczą, stąd też brak ograniczeń w jej spożyciu czy konieczności kontroli lekarskiej. Picie wody o tak wysokim pH ma jedną, niepodważalną zaletę. Aby uzupełnić organizm w elementy alkalizujące, nie trzeba spożywać jej w bardzo dużych ilościach. Wręcz przeciwnie – najlepsze efekty osiąga się łącząc picie wody alkalicznej z dietą pełną warzyw i owoców. Dieta taka nazywana jest często dietą alkaliczną lub zasadową.

Jednocześnie, chociaż wiemy, iż nie jest to proste, warto spróbować ograniczyć stres w codziennym życiu oraz zapewnić sobie odpowiednią dawkę ruchu na świeżym powietrzu. Wszystkie te elementy wpłyną znacząca na polepszenie samopoczucia.

Butelka wody Java na tle morza

Najzdrowszą wodą alkaliczną jest woda naturalna, pita na surowo. Powinna być przechowywana w miejscu chłodnym i nienasłonecznionym. W naszym sklepie dostępna jest zawsze świeża woda, która trafia do nas bezpośrednio po zabutelkowaniu. Przechowujemy ją w odpowiednich warunkach, tak aby trafiła do Państwa jako produkt pełnowartościowy. Należy zauważyć, że wysokie pH wody Java utrzymuje się nawet po jej zagotowaniu, dlatego zapraszamy do jej codziennego spożywania w różnej formie, także jako dodatek do zagęszczonych soków, ciepłych napojów itp.

Woda alkaliczna Java to doskonały sposób na wzbogacenie swojej diety. Może stać się podstawą sporządzania wielu pysznych napojów, które będą miały właściwości alkalizujące organizm. Jest to alternatywa dla sztucznych produktów spożywczych, obecnych na wielu półkach sklepowych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą, a także do zakupów w naszym sklepie.