Twardość wody mineralnej
Twardość wód mineralnych w przypadku wód butelkowanych przejawia się przede wszystkim charakterystycznym smakiem oraz zawartością magnezu i wapnia. To właśnie stężenie tych dwóch składników mineralnych pozwala na określenie twardości wody mineralnej (wzór: twardość = [wapń x2,5] + [magnez x4] mg/l).
Quality International Water Association proponuje następujący podział wód mineralnych według stopnia twardości:
![]() |
Woda miękka (0-17 mg/l) | |
![]() |
Woda nieznacznie twarda (17-60 mg/l) | |
![]() |
Woda umiarkowanie twarda (60-120 mg/l) | |
![]() |
Woda twarda (120-180 mg/l) | |
![]() |
Woda bardzo twarda (powyżej 180 mg/l) |
Popularne wody mineralne ze względu na stopień twardości:
Marka Wody |
Twardość wody |
pH | ||
![]() |
AquaVia |
|
ok. 4 mg/l |
![]() |
![]() |
Woda Java |
|
27 mg/l |
![]() |
![]() |
Acqua Panna |
|
105 mg/l |
![]() |
![]() |
Żywiec Zdrój |
|
129 mg/l |
![]() |
![]() |
Mama i ja |
|
130 mg/l |
![]() |
![]() |
Kropla Beskidu |
|
178 mg/l |
![]() |
![]() |
Jantar |
|
194 mg/l |
![]() |
![]() |
Voda Naturalna |
|
236 mg/l |
![]() |
![]() |
Dobrowianka |
|
277 mg/l |
![]() |
![]() |
Staropolanka 2000 |
|
292 mg/l |
![]() |
![]() |
Jurajska |
|
297 mg/l |
![]() |
![]() |
Kinga Pieńińska |
|
297 mg/l |
![]() |
![]() |
Nałęczowianka |
|
367 mg/l |
![]() |
![]() |
Nestle Aquarel |
|
376 mg/l |
![]() |
![]() |
Cisowianka |
|
418 mg/l |
![]() |
![]() |
Piwniczanka |
|
801 mg/l |
![]() |
![]() |
Ustronianka Biała |
|
961 mg/l |
![]() |
![]() |
Muszynianka |
|
1025 mg/l |
![]() |