Twardość wody mineralnej
Twardość wód mineralnych w przypadku wód butelkowanych przejawia się przede wszystkim charakterystycznym smakiem oraz zawartością magnezu i wapnia. To właśnie stężenie tych dwóch składników mineralnych pozwala na określenie twardości wody mineralnej (wzór: twardość = [wapń x2,5] + [magnez x4] mg/l).
Quality International Water Association proponuje następujący podział wód mineralnych według stopnia twardości:
Woda miękka (0-17 mg/l) | ||
Woda nieznacznie twarda (17-60 mg/l) | ||
Woda umiarkowanie twarda (60-120 mg/l) | ||
Woda twarda (120-180 mg/l) | ||
Woda bardzo twarda (powyżej 180 mg/l) |
Popularne wody mineralne ze względu na stopień twardości:
Marka Wody |
Twardość wody |
pH | ||
AquaVia |
ok. 4 mg/l |
|||
Woda Java |
27 mg/l |
|||
Acqua Panna |
105 mg/l |
|||
Żywiec Zdrój |
129 mg/l |
|||
Mama i ja |
130 mg/l |
|||
Kropla Beskidu |
178 mg/l |
|||
Jantar |
194 mg/l |
|||
Voda Naturalna |
236 mg/l |
|||
Dobrowianka |
277 mg/l |
|||
Staropolanka 2000 |
292 mg/l |
|||
Jurajska |
297 mg/l |
|||
Kinga Pieńińska |
297 mg/l |
|||
Nałęczowianka |
367 mg/l |
|||
Nestle Aquarel |
376 mg/l |
|||
Cisowianka |
418 mg/l |
|||
Piwniczanka |
801 mg/l |
|||
Ustronianka Biała |
961 mg/l |
|||
Muszynianka |
1025 mg/l |