Czystość wody mineralnej
(zawartość azotanów w wodzie)
Wysoka zawartość azotanów w wodzie jest szkodliwa dla zdrowia. Azotany łatwo trafiają do wód poprzez glebę. Zanieczyszczenia azotanami mogą pochodzić z nawozów, systemów oczyszczania ścieków, produktów przemiany materii, rozkładających się szczątkówzwierząt oraz roślin.
Klasyfikacja wód mineralnych pod względem obecności w nich azotanów pozwala na określenie tzw. „pierwotnej czystości” wody. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia stężenie azotanów w wodzie pitnej nie powinno przekraczać 50 mg/l.
W przypadku butelkowej wody mineralnej określono następujące standardy:
Woda najwyższej jakości (0-1 mg/l) | |
Woda bardzo dobra (1-4 mg/l) | |
Woda dobra (4-7 mg/l) | |
Woda akceptowalna (7-10 mg/l) | |
Woda nadająca się do picia (10-50 mg/l) |
Porównanie najpopularniejszych wód mineralnych ze względu na stopień czystości:
Marka Wody |
Klasa czystość | Azotany | pH | |
AquaVia | 0,1 mg/l | |||
Woda Java | 0,1 mg/l | |||
Staropolanka 2000 |
0,1 mg/l |
|||
Jantar |
0,1 mg/l |
|||
Ustronianka Biała |
0,1 mg/l |
|||
Jurajska |
0,1 mg/l |
|||
Dobrowianka |
0,1 mg/l |
|||
Piwniczanka |
0,1 mg/l |
|||
Muszynianka |
0,3 mg/l |
|||
Acqua Panna |
0,8 mg/l |
|||
Voda Naturalna |
0,9 mg/l |
|||
Nestle Aquarel |
1,5 mg/l |
|||
Mama i ja |
1,7 mg/l |
|||
Nałęczowianka |
1,7 mg/l |
|||
Kinga Pieńińska |
2,5 mg/l |
|||
Kropla Beskidu |
2,9 mg/l |
|||
Cisowianka |
2,9 mg/l |
|||
Evian Pure |
3,8 mg/l |
|||
Żywiec Zdrój |
5,1 mg/l |