Woda Acqua Panna
Acqua Panna to krystaliczna naturalna woda mineralna z Włoch, której rodowód sięga wczesnego Renesansu. Swoją nazwę zawdzięcza znanej posiadłości Medyceuszy “Villa Panna” na wzgórzach Toskanii. Tam właśnie odkryto źródło, które od 1564 roku do dziś znajduje się w miejscowości Scarperia, 35km na północ od Florencji.
Niska mineralizacja (zaledwie 188 mg/l) nadaje wodzie Acqua Panna delikatny, aksamitny smak. Dodatkowo Acqua Panna charakteryzuje się wysokim pH 8,2. Jest więc również wodą alkaliczną. Kolejną jej zaletą jest wyjątkowa czystość i bardzo niski poziom azotanów.
Woda Acqua Panna jest rozpoznawana i ceniona na całym świecie. Niegazowana, niskomineralizowana woda serwowana jest w najlepszych włoskich restauracjach.
Charakterystyka wody Acqua Panna: |
||
Alkaliczność (pH): | ||
Mineralizacja (TDS): | ||
189 mg/l | Woda niskomineralizowana | |
Twardość wody: | ||
103 mg/l | Woda umiarkowanie twarda | |
Pierwotna czystość: | ||
0,7 mg/l | Woda bez azotanów | |
Nasycenie CO2: | ||
brak | Woda niegazowana | |
Źródło: | ||
Scarperia, Toskania, Włochy |
Dostępność wody Acqua Panna |
|
Acqua Panna dostępna jest w butelkach szklanych o pojemności 0,25l oraz 0,75l: |